Monday, September 26, 2005

มิโสะอุด้ง

หุหุ วันนี้ออกไปชอปอาหารมาตุนไว้ ซื้อ มิโสะ หรือเต้าเจี้ยวญี่ปุ่นมาด้วย แล้วก็ทำกับข้าวกินเอง (จริงๆ ก็ทำกินเองทุกวันนั่นแหละ) ร่วมกับของที่ยังมีเหลือในตู้เย็นจากอาทิตย์ที่แล้วได้แก่
  • หมูสันใน 1 เส้น แช่ไว้ในช่อง freezer แข็งโป๊ก ประมาณฟาดหัวแบะได้แทนไม้หน้าสาม เอามาหั่นบางๆ ดูแล้วเหมือนหมูของ Bar-B-Q Plaza
  • เส้นอุด้ง ซื้อมา 2 อาทิตย์แล้ว -_-'
  • กะหล่ำปลี ประมาณ 3 - 4 ใบ แล้วหั่นฝอย
  • หอมใหญ่หั่น ไม่ต้องมาก ประมาณกำมือนึง
  • ซอส Kikkoman นิดหน่อย
แล้วตั้งกระทะใส่น้ำมันพืช พร้อมกับต้มน้ำใส่หม้อกับกาเอาไว้ทำซุปกับลวกเส้นอุด้ง

พอ น้ำมันร้อนได้ที่เอาหมูสันในที่หั่นไว้ลงกระทะ เหยาะซอสลงไปหน่อย โรยพริกไทย กับงา ผัดจนหมูเริ่มออกสีน้ำตาลแล้วก็ใส่หอมใหญ่ลงไป ผัดจนดูท่าว่าจะนิ่มๆ ก็โยนกะหล่ำปลีที่ซอยเอาไว้ลงไป พอผักเริ่มจะเหี่ยวๆ แล้วก็เอาช้อนตักมิโสะเต็มๆ ช้อนใส่เข้าไปอีก ยีให้มันละลาย ระหว่างนั้น น้ำที่ต้มไว้ในหม้อเดือดก็เทไอ้ที่ผัดไว้ลงหม้อ เคี่ยวต่อไป อืมมม หอมมม

ที นี้เราก็แกะห่ออุด้งมาใส่ชามไว้ แล้วเอาน้ำร้อนราดให้มันกระจายเส้น พอเส้นเริ่มนุ่มๆ ก็เทน้ำออก สะบัดให้แห้งๆ แล้วโยนลงหม้อ... ต้มไปอีกสัก 3 นาที ยกมาเทใส่ชาม กินร้อนๆ ... ลวกปากหว่ะ -_-'

อืมเสร็จไปอีกมื้อ :D
ปล. ไม่รู้จะเขียน Bilingual ไปได้อีกนานแค่ไหน ชักขี้เกียจ -_-']
=======================================
Miso Udon...

Today I went shopping and bought many food including a bag of miso paste. So I used it combining with stuffs in my fridge like this:

ingredients:
  • Pork fillet, bought last week, has been kept in the freezer and is very hard so that it can be used as a baseball bat -_-'. OK, slice it to very thin pieces.
  • Udon noodle, bought 2 weeks ago
  • 3 - 4 leaves of cabbage, slice it finely
  • Around a handful of sliced onion
  • Kikkoman soy sauce
Cook...
Pour a good amount of vegetable oil to the pan or wok. Simultaneously, boil the water in both saucepan and kettle for making soup and poaching the noodle.

When the oil is hot, throw the pork in and fry it until brown, season it with pepper and kikkoman sauce. Then throw in the sliced onion and sliced cabbage. When the vegie becomes cooked, add a good tablespoon of miso and stir until it is solved.

When water is boiled, add the mix in the pan to the saucepan and simmer. At that time, poach the udon noodle until it separates and is soft. Drain the noodle well and throw it to the saucepan. Simmer for 3 minutes and serve. .... Hmmm, smell good!

3 comments:

eak said...

Dr.Riderชวนชิม อิ อิ :-P

NOI said...

อยากกินมั่ง แต่ว่าตอนนี้กินเจแล้ว (ทำเองไม่เป็นด้วย อิอิ) :D

Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » »